söndag 24 december 2006

Jul - en tid för eftertanke

Jag såg en kortfilm igår som jag tyckte mycket om. Den visades direkt efter Kalle Ankas jul och är tydligen en tradition på SVT sedan 1994.

Filmen heter Kan du vissla Johanna och handlar om en liten pojke som inte har en morfar. Hans kompis vet vart det finns många morfarar, så de går tillsammans till ett äldreboende för att leta efter en. Efter ett tag hittar de en farbror som ser ut att passa och vips så var det problemet löst.

Det som gör att jag tycker om just den här filmen är att den tar upp viktiga tankar om livet och vad som egentligen betyder någonting.

Pojkens nya morfar hade tidigare arbetat som säljare och hade en mängd slipsar från olika tillfällen i hans liv. Han hade ett knyte med en sjal som hade tillhört hans fru som han var mycket rädd om eftersom att hon dött för ett tag sedan. Eftersom att pojken ville ha en morfar som gör morfariga saker som att äta grisfötter, skänka en liten slant, hitta på saker tvingas farbrorn bryta lite mönstret där han sitter på äldreboendet, så istället för att bara sitta och uggla gör de saker tillsammans och lever livet en liten stund.

Sjalen som tillhört farbrorns fru använder de till att göra en drake och för att få draken att flyga behövs en svans som de tillverkar av farbrorns slipsar.

Det var en väldigt fin film och jag rekommenderar den inför nästa jul. Läs mer på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kan_du_vissla_Johanna

God Jul!