torsdag 4 mars 2010

SJ – “Living on the Edge” i vardagen…

Ok, nog har jag pendlat till och från Stockholm lite titt som tätt under min tid som konsult, och då har det faktiskt fungerat för det mesta med tågen, men i och med att jag bytte jobb till ett företag i Stockholm den första februari i år så skulle man kunna säga att jag samtidigt passade på att börja pendla dagligen under den absolut värsta perioden när det gäller tåg och väder.

IMG_0061
Bilden visar när nästa tåg går till Västerås. Det kan man alltid fråga sig. En sak jag hörde var en kvinna som hade frågat “När går egentligen 16.53 tåget till Linköping?” – inte så lätt att veta.

Jag har pratat med folk som har pendlat under fler år och tydligen är det ett extremt läge som gäller nu, men det måste bero på någonting; hur fungerar det i Alperna vintertid? Står tågen stilla i Sibirien (om det nu finns tåg där)? En kommentarer jag hörde är att Banverket har eftersatt underhållet av elnät samt järnvägen och det är svårt att säga vad som är den största orsaken (om man bortser från vädret) till att det blivit så här.

Här kommer några anteckningar som jag skrivit under den första månaden som pendlare till Stockholm.

Måndagen den 1 februari 2010
Avgångstid 07.14
Tåget var försenat på grund av  kontaktledningsfel i Sundbyberg och jag kom ca 1 timme sent första dagen på nya jobbet.
Avgångstid 17.07
Tåget kom i tid, men hamnade bak ett försenat pendeltåg vilket gjorde att det blev ca 10 minuter försenat till Västerås.  

Tisdagen den 2 februari 2010
Avgångstid 07.14
Tåget var i tid och gick sedan sönder av någon okänd orsak. Tåget avgick till slut klockan 07.50 från Västerås. Jag kom fram 45 minuter efter utsatt tid.
Avgångstid: 12.07
Hemresan gick bra, dock stannade vi till strax före Västerås. >60 min. Normalt för en gångs skull.

Onsdagen den 3 februari 2010
Avgångstid 06.53
Jag skulle egentligen ha tagit 07.14 tåget, men eftersom att 06.53 tåget var försenat med ca 15 minuter när jag kom till stationen tog  jag det i stället. Jag fick en sittplats, men det var många som fick stå från Enköping.
Avgångstid 17.07
Tåget var jättefullt eftersom att tåget som skulle ha gått före blev inställt. Jag fick stå hela vägen hem liksom väldigt många andra.

Fredagen den 5 februari 2010
Avgångstid 07.14
Tåget stod på perrongen när jag kom till stationen, men blev försenat 20 minuter eftersom att det väntade in ett tågset från Hallsberg som skulle kopplas ihop med vårt tåg. Tåget som kom från Hallsberg gick sönder då det kopplades ihop med vårt tågset och startade inte. Jag kom fram 35 minuter efter utsatt tid.
Avgångstid 15.30
Jag skulle egentligen ha tagit 17.07, men det var så kaotiskt på centralstation så jag letade fram första bästa tåg om skulle gå till Västerås. Tåg jag hittade kom in till stationen 16.20 och skulle egentligen ha kommit in klockan 15.30. Jag lyckades få en sittplats och det visade sig ganska strax att de som satt mitt emot mig hade suttit där i flera timmar. Ingen visste när vi skulle åka och vi fick ingen information om det som gällde. Tåget gick till slut och jag minns inte hur sena vi vart.

Fredagen den 12 februari 2010
Avgångstid: 07.14
Tåget var inställt och ersatt med bussar till Stockholm. Bussresan skulle ta 1,5 timme så jag valde att ta 7.30 tåget. Tyvärr var det jättefullt så jag fick stå enda till Stockholm. Konduktören beklagade sig med att säga "vi sitter i samma båt".

Tisdagen den 16 februari 2010
Avgångstid 17.07
Fick ståplats som vanligt eftersom att tåget var överfullt och det blev ännu fullare i Sundbyberg. Tåget gick i tid!

Onsdagen den 17 februari 2010
Avgångstid 07.30
Tåget var sent och gick sedan med reducerad hastighet mot Stockholm. Jag kom fram drygt 20 minuter efter utsatt tid.

Torsdagen den 18 februari 2010
Avgångstid: 17.07
Jag var i god tid och funderade på att ta direkttåget 16.56, men valde att ta tåget som vanligt. Jag fick en sittplats och allt verkade bra ända till strax före tåget skulle gå. Direkttåget hade blivit inställt, så alla passagerare som skulle tagit det tåget kom till vårt tåg. Jättemånga fick stå hela vägen till Västerås.

IMG_0065
Det var väldigt många människor som stod och väntade på tåg till olika destinationer.

Fredagen den 19 februari 2010
Avgångstid 07.14
Tåget kom i tid, avgick som det skulle, dock var det överfullt, sen blev det fel på strömupptagaren som satt på ena tågsetet.
Det blixtrade till utanför och sedan vart hela tåget tyst och seglade fram längs spåren tills det stannade helt. Alla undrade vad som skulle ske och efter ett tag fick vi information om att tåget hade tekniska problem. Det visade sig sedan att strömupptagaren hade fastnat och att det var omöjligt att få loss den, så vi skulle bli evakuerade så fort det var möjligt.

IMG_0048
Här blir vi evakuerade från tåget från det ena tåget till det andra.

Efter en bra stunds väntan kom ett likadant tåg och ställde sig på spåret bredvid och till sist kunde vi bli evakuerade till det andra tåget. Det fanns även möjlighet till att åka tillbaka till stationen och jag valde att skippa en resa till Stockholm idag. Jag minns inte exakt hur lång tid hela operationen tog och det känns som om det kvittade; dagen var ändå förstörd. Under ett av uppropen sade den stackars konduktören att “Om gud så vill och byxorna håller så kommer vi till Stockholm”.

IMG_0051
Jag valde att inte åka till Stockholm denna dag med tanke på att jag faktiskt har ett liv hemma i Västerås. Om det nu är en katastrof att ta sig till Stockholm hur är det då att ta sig hem?

Måndagen den 22 februari 2010
Avgångstid 07.14
Tåget  var kraftigt försenat liksom så gott som alla tåg mot Stockholm och övriga delar av landet, så jag valde att arbeta hemifrån. Jag satt på AF och arbetade och en av frugans kollegor kom in runt 10.00 och sade att det fortfarande satt folk och väntade som skulle ha åkt med 06.00 tåget.

Tisdagen den 23 februari 2010
Avgångstid 07.14
Tåget gick i tid så när som på ett par minuter och alla var glatt överraskade.
Avgångstid 16.07
Tåget gick en timme för sent strax efter klockan 17.00 och höll sedan den normala tiden på runt en timme till Västerås.

Onsdagen den 24 februari 2010
Avgångstid 08.00
Tåget var kraftigt försenat med 28 minuter. Efter en kort stund framgick det att 8.23 tåget skulle gå som vanligt, så jag satte mig på det. Strax efter att det skulle ha gått meddelade personalen att de hade problem med is som fastnat under tåget och som påverkade bromsarna. Tåget avgick 9.10 från Västerås. Tåget hamnade sedan bak ett av SL:s pendeltåg vilket gjorde att resan tog runt 1.5 timme.

IMG_0070
Ståplats som vanligt…

Torsdagen den 25 februari 2010
Avgångstid: 08.00
Tåget överfullt, restid 75 min, ståplats.
Avgångstid: 15.07
Tåget mer än överfullt, restid 105 min, ståplats, varmgång i bromsar p.g.a. isbildning.

Fredagen den 26 februari 2010
Avgångstid: 08.00
Tåget överfullt, sittplats!!! Banverket hade inte uppdaterat sin sida vilket gjorde att jag trodde att 7.14 tåget skulle gå.

Måndagen den 1 februari 2010
Avgångstid:  06.53
Tåget gick som vanligt, men var överfullt vilket gjorde att jag fick stå hela resan.
Avgångstid: 17.07
Tåget var överfullt redan från början vilket gjorde att jag fick ståplats. När vi sedan rullade iväg fick vi stoppsignal under ca 20 minuter. När vi nästan var framme i Västerås tvingades tåget att stanna eftersom att en växel hade frusit ca 200 meter från perrongen. Totalt tog tågresan 2 timmar och 10 minuter.

Tisdagen den 2 februari 2010
Avgångstid: 06.53
Det verkade först som om att jag inte skulle få sitta men sedan sade konduktören att det fanns platser i nösta vagn. Jag gick dit, men det fanns inga platser så jag fortsatte till nästa vagn och till nästa och sedan kom jag fram till första klass och där fanns det faktiskt plats så jag satte mig där.
Avgångstid: 17.07
Tåget var överfullt som vanligt, men gick enligt tidtabellen. Jag fick med andra ord ståplats från Stockholm. När vi kom till Sundbyberg luktade det varm el eller någonting liknande, dvs bränt, och det visade sig att en av bromsarna på en av vagnarna hade gått sönder. Lokföraren försökte få los bromsarna tillsammans med övrig personal utan att lyckas vilket gjorde att många som skulle till Västerås och Enköping klev av för att vänta på nästa tåg. Klockan ca 17.50 kom nästa tåg och jag fick faktiskt en sittplats denna gång. Efter en liten stund fortsatte tåget mot Västerås. Drygt en kilometer från centralstation fick tåget stoppsignal vilket tvingade det att stanna under drygt en halvtimme. Totalt blev det en försening på ca 2 och en halv timme.

4 kommentarer:

 1. Söker du spänning i vardagen?
  Res med SJ..

  Det kan ju bli deras nya slogan. Jag ska skicka in den som förslag.

  SvaraRadera
 2. Welcome to commuter hell :-)
  Själv så klampade jag in på stationen redan i början av Februari och krävde pengarna tillbaka (fick dock inga).
  Föga visste jag att det värsta var fortfarande framför mig.

  /ZIppo

  SvaraRadera
 3. Ja, den här vintern verkar inte ha varit någon tågpendlingstid! Likadant har det väl varit till Etuna också ungefär. Därför har jag åkt bil :) Men egentligen är det ju normalt sätt skönare att åka tåg! Väldigt ambitiöst dokumenterat får jag lov att säga! :)

  Börjat köra några vändor till återbruket ännu?? ;)

  SvaraRadera