tisdag 31 mars 2009

Thailand - version 3.0

IMG_4304
Suwarnabhumi i Bankok är en av världens största flygplatser.

Så har då lugnet äntligen börjat lägga sig efter vår rofyllda semester i Thailand. Vi hann med en hel del och även då vi slappade, så gjorde vi det effektivt. Resan denna gång gick för min del till tre platser i Thailand: Chiang Mai, Koh Lanta och Bankok.

IMG_4303 
Sjukt stor flygplats med folk precis överallt.

Chiang Mai ligger i den norra delen av thailand; ungefär en timme med flyg från Suwarnabhumi som är Bankoks flygplats. Chiang Mai är som ett Bankok i miniatyr och även fast det är Bankoks näst största stad så bor det bara ca 250 000 invånare där; jämfört med Bankoks invånarantal på ca 7-8 miljoner så är det en pyttestad, men Thailand består av en hel drös mindre samhällen.

Vi var där under fyra dagar och hann med ett besök på Chiang Mai Zoo som var jättefint, Doi Zu Tep som är ett av Thailands största tempel, Tiger Kingdom som har mängder av tigrar, Jungle Flight där vi åkte/flög mellan träd med hjälp av vajrar plus en hel del shopping.  Just denna tid på året eldar de mycket i de trakterna vilket gjorde att tillsammans med det varma och fuktiga klimatet och all trafik, allt damm och all rök så var en rejäl smog-ridå över staden.

Vi flög tillbaka till Bankok och tog oss senare vidare till Krabi med buss. Att åka buss i Thailand fungerar faktiskt helt okej och resan mellan Bankok-Krabi tar ca 11-12 timmar och åker man under natten förlorar man inte så mycket tid på destinationerna.

Koh Lanta är vårt andra hem, vi trivs där och älskar det lugna tempot. Vi tog det rejält lugnt de första dagarna där och den stora frågan varje dag var "Vad/vart skall vi äta?". Efter ett par dagar bestämde vi oss för att låta dottern ta ett avancerat dykcert och passade på att dyka samtidigt medans hon dök med sin instruktör. Det är dykning i världsklass på öarna kring Koh Lanta och vi dök på Koh Haa, Koh Bida och Hin Daeng/Hin Mouang. Vi såg valhaj på ca 7 meter, svartfenad revhaj (helt magiskt) och leopardhaj (väldigt vackra) plus det gamla vanliga, dvs muränor, drakfiskar, skorpionfiskar, barracudor, "nemo"-fiskar, bläckfiskar, havormar, med mera. Det finns fantastiska koraller kring reven vi dök vid.

Slutet på semestern tillbringade vi i Bankok och högst på agendan stod så klart shopping. Det finns enorma gallerior i Bankok och en av de gallerior vi besökte, Platinum Fashion Mall, har flera tusen butiker. Jag köpte ett objektiv till min kamera på Pantip Plaza som är ett varuhus med 7 våningar och som bara har butiker som säljer datorer, komponenter, tillbehör till IT, kameror, ... gigantiskt. Första dagen besökte vi Jatujak Weekend Market som är en marknad där man i princip kan köpa vad som helst (på gott och ont). Det fanns massor av hantverk, frukt, kläder, väskor, djur (stackars djur som led i värmen), mat, konst, you name it!

Det vart inte bara shopping utan vi han även med att besöka Grand Palace som är det kungliga palatset mitt i Bankok. Det är ett stort område som har mängder av tempel och vackra byggnader plus museum där man kan se kungliga mynt och föremål.

Nu är vi hemma igen och det känns konstigt idag att tänka sig att jag för ca två dygn sedan tyckte att värmen i Bankok var outhärdlig i den gassande solen. Det måste ha varit mellan 35-40 grader och jag kände mig rätt smart som valde att ta på mig en svart t-shirt just den dagen :-)

1 kommentar:

  1. Det låter som ni haft en trivsam semester! Härligt med lite värme tycker jag. Hellre varmt än kallt! Svart t-shirt känns väldigt rätt en sån varm dag tycker jag ;) Väldigt bäst att suga åt sig så mycket värme som möjligt medan du kan... ;) Hoppas vi får se lite bilder sen också!

    SvaraRadera