måndag 23 mars 2009

Dykrapport - Thailand

IMG_3787
Dykbåtarna på väg ut från byn Ban Saladan på Koh Lanta.

Under vår resa till Thailand dök vi under fyra dagar på reven i trakterna kring Koh Lanta och jag hann med åtta dyk under dessa dagar. Min dotter tog sin PADI OW Advanced certifiering under dessa dagar så vi "följde" henne på de platser där hon dök.

IMG_3780

Som vanligt så dök vi med Lanta Diver som är den största arrangören av dykutfärder på Koh Lanta och allt fungerade toppenbra som vanligt.

Koh Haa - Lagoon och Yai

Första dykdagen tillbringade vi på Koh Haa som är en liten ögrupp som ligger utanför Koh Lanta. Vi har dykt många gånger på Koh Haa och under ett dyk förr-förra året såg vi valhaj där. Första dyket gjorde vi med lagunen som startplats och simmade sedan runt ett par av de yttre öarna. Andra dyket gjorde vi med Koh Haa Yai (yai=stor) som startplats och simmade sedan runt halva ön och tillbaka. Sikten var bra under dyken, men inte lika bra som under tidigare dyk. Sikten är helt beroende på tidvattnet och månens fas; är det högre/lägre tidvatten så ökar/minskar strömmarna i proportion och det är månen som påverkar hur högt tidvattnet blir.

Under dyken såg vi det gamla vanliga, dvs lionfish, scorpionfish, triggerfish, banded seasnake, ... Riktigt bra dyk.

Koh Bida - Nai och Nok

Denna dag dök vi på Koh Bida som är en av de öarna som ligger i trakterna kring Phi-Phi. Koh Bida består av två öar: Nai och Nok, dvs nai=yttre och nok=inre.

Detta år gjorde vi fyra dyk på Koh Bida och en summering av dyken är att det är klart bäst dykning där jämfört med dykning på de andra reven kring Koh Lanta. Sikten var hyffsat bra under dyken och det fanns en hel del att se. Under ett av dyken på Koh Bida Nai såg vi svartfenad revhaj och under ett senare dyk på Koh Bida Nok såg vi två leopardhajar. Utöver det såg vi sköldpadda, sjöhäst plus mycket annat. Toppenbra dyk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar