torsdag 17 januari 2008

Dagsutflykt till Koh Thalabeng, Koh Bubu...

Förra veckan gjorde vi en dagsutflykt till öarna på baksidan av Koh Lanta, dvs den östra sidan. Vi blev hämtade på vår resort tidigt på morgonen och kördes sedan till en brygga på öst-sidan som låg i ett mangrove-träsk. Där klev vi på en longtail-båt som skulle ta oss ut på utflykten.
clip_image001
På bilden ser man hur rötterna ser ut i ett mangroveträsk. För de som inte vet vad ett mangroveträsk är så finns de i tropiska miljöer och är helt enkelt en skog som växer i vattnet. Mangroveträsk förhindrar erosion och minskar vågornas kraft. Det fanns många krabbor i alla möjliga olika färger och en detalj jag lade märke till var att en del krabbor hade en stor klo och en obetydligt liten. Undrar varför den ena var så stor? Naturen är fascinerande.
clip_image002
Vi matade apor med banan och det var inte en apa utan snarare ett trettiotal. Båda barnen matade aporna som fick slåss om maten. En del av aporna var aggresiva och det var väl alfa-hannen. Efter ett tag så röt en av de stora aporna till varpå alla de mindre aporna lystrade omedelbart.
clip_image003
Efter mangroveträsket och aporna var det dags att paddla kajak. Vi släpptes av på en strand vid Koh Thalabeng och fördelade oss på kajakerna som arrangörerna fraktat ut dit. Målet var att paddla runt halva ön och det skulle ta ca en och en halv timme. Öarna består i huvudsak av kalksten och tillsammans med erosionen har de fått sina karaktäristiska former. Det var fantastiskt vackert att se dem och jag tror att min bror skulle ha uppskattat denna utflykt.
clip_image004
Vi paddlade in i en stor grotta som hade både stalktiter och stalagmiter. Skillnaden mellan de båda är att stalaktiter är droppstenar som hänger i taket medan stalagmiter är droppstenar som bildas på marken av salter som droppar från taket. Vi pratar inte timmar här utan hundratals år av droppande. Det var möjligt att klättra upp i grottanoch ta sig ut på toppen av ön där det låg ett litet vatten som man kunde bada i; vi gjorde dock inte det eftersom att tiden inte räckte till plus att det krävdes lite mer utrustning.
clip_image005
Vi avslutade utflykten vid Koh Bubu där vi åt en som vanligt god lunch. Det var en fin ö och det var ett lojt tempo som passade mig utmärkt. Jag såg flera ödlor (ca 30 cm långa) och bl.a. den spindel (ca 10 cm) som syns på bilden. Jag mötte en fransman då jag var ute och gick och han hade sett en grön/grå orm i buskaget jag just passerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar